Neden her yıl tekrar grip aşısı olmak gerekiyor?

Grip aşısı iki nedenden dolayı her yıl tekrarlanmaktadır. Birinci neden olarak bir kişinin aşılamaya karşı bağışıklık koruması zamanla azalır.
Bir kez grip hastalığı geçirmek hastalığa karşı bağışıklık sağlamamaktadır. Nitekim gripten tam anlamıyla korunabilmek için yıllık bir aşıya ihtiyaç vardır. İkinci olarak da, grip virüsleri sürekli mutasyona uğramaktadır. Her yıl yeniden hazırlanan aşılar genellikle bir önceki sezonda görülen ve salgına neden olan alt grupların ele alınması ile oluşturulmaktadır. Dolayısıyla bir kere aşılanmak gripten ömür boyu korunmak için yeterli olmamaktadır.

Grip ile ilgili görseller

Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?

Aşı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. 

Aşının yan etkileri var mı?

Aşı sonrası %15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir. Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (%1’in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlamakta ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Her biyolojik üründe olduğu gibi grip aşısı uygulanmasından sonra da alerjik reaksiyon görülebilir. Grip aşısı sonrası grip hastalığının görülmesi genellikle tesadüfen olabilir. Grip aşısı teknik olarak inaktive yani ölü bir virüs aşısı olduğundan vücuda canlı virüs verilmediğinden aşıya bağlı grip hastalığı oluşamaz. Aşıların her zaman tam teşekküllü sağlık merkezlerinde veya hekim kontrolünde uygulanması önerilir.

Grip (İnfluenza) Aşısı Nedir?

Grip, kış aylarında rastlanılan, öksürme ve hapşırma ile ortaya çıkan İnfluenza A ve B virüslerinin burun, boğaz ve akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Grip; yüksek ateş,şiddetli kas –  eklem ağrıları, yorgunluk hali, titreme nöbetleri, baş ve boğaz ağrısı, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini belli eder.

Gribin kuluçka süresi 1-3 gün arasında seyreder. Grip bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalığın semptomları sizde gözükmeye başlamadan önceki gün hastalığı başka kişilere bulaştırmış olabilirsiniz. Aşının koruyucu etkisi 6 ila 8 aydır. Bu yüzden bu virüsten korunmak için yapılabilecek en mantıklı çözümdür.

Her sene Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün yapısında meydana gelen mutasyonlar incelenerek, aşı içeriği için öneriler ortaya konur. Ve aşılar bu önerilere göre hazırlanır.

Grip, ciddi bir hastalıktır ve risk grubu içerisinde yer alan bireyler yakalandığında ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilir. Ve hatta bronşit, zatürre, ensefalit, sinüzit gibi daha kötü sonuçlar doğuracak hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden, aşı olması sakıncalı olanlar dışında, toplumdaki tüm bireylerin aşısı olması önerilmektedir.

Aşı olduktan sonra vücudunuz ilgili virüs ile savaşan maddeler antikor üretmeye başlar. Benzer virüslerle karşı karşıya geldiğinizde bu antikorlar sizin korunmanıza yardımcı olur. Mevsimsel gribe sebep olan virüsler yıldan yıla farklılıklar göstermektedir; bu nedenle her yıl ortaya çıkan yeni tür gripten korunmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekecektir.